rejestracja
  
 zaloguj
0-23-56-1011-14rodzicedziadkowie
2+

Dieta 2-latka  »

wersja do druku

Dieta 2-latka


Przykładowy jadłospis dla dziecka 2-letniego ważącego około 12 kg


Śniadanie:
• Płatki zbożowe (1/2 szklanki, mogą być wzbogacane w żelazo) bądź ½ jajka
• Mleko 2% (3/4 szklanki)
• Świeżo wyciśnięty sok z owoców cytrusowych (1/2 szklanki) bądź melon albo truskawki (1⁄3 szklanki)
• Chleb graham(1/2 kromki)
• Margaryna (1⁄2 łyżeczki)
• Kawałek pieczonego mięsa np. schabu (1/2 plasterka)

II śniadanie
• Biszkopty (4 sztuki)
• Serek wiejski bądź jogurt (2 łyżki)
• Herbatka rumiankowa (1⁄2 szklanki)

Obiad
• Gotowane mięso – indyk, kurczak, cielęcina, bądź królik (porcja wielkości piąstki dziecka)
• Warzywa – (do wyboru np.: marchewka, groszek zielony, dynia, pomidor bez skórki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, cukinia) (2 łyżki)
• Makaron, ryż, bądź ziemniaki (1⁄3 szklanki)
• Woda (dowolnie, raczej po posiłku)

Podwieczorek
• Jabłko, winogrona bądź pomarańcza (1⁄2 sztuki, bądź 1/3 szklanki),
• Mleko 2% (1⁄2 szklanki)


Kolacja
• Pełnoziarniste pieczywo(1 kromka),
• Pieczone mięso (1 plasterek)
• Margaryna (1 łyżeczka)
• Porcja warzyw ciemnozielonych bądź ciemnożółtych (1/2 szklanki)
• Ciasteczko pełnoziarniste np. owsiane (1 małe)
• Przecier z marchwi i banana bądź moreli (1/2 szklanki)



Agnieszka Senk
Dietetyk
pełen profil autora

słowa kluczowe:
dieta, menu, jadłospis

czytaj komentarze

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Dodaj komentarz:

Aby dodać komentarz
musisz się zalogować
wyślij
regulamin partnerzy kontakt redakcja
napisz do nas